“9. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi” Açılışı Gerçekleştirildi

Yayınlanma Tarihi: 9 Nisan 2018, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm Fakültesi tarafından, Anatolia Turizm Akademisi iş birliğiyle 5 – 8 Nisan 2018 tarihleri arasında düzenlenen 9. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi, gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

6 Nisan 2018 Cuma günü, saat 09:00’da, Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda Saygı Duruşu ve Uluslararası Koro eşliğinde İstiklal Marşı’nın ardından gerçekleştirilen açılış konuşmaları ile başlayan törende, DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı ve Kongre Eş Başkanı Prof. Dr. Hasan Kılıç katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini iletti. Böylesi anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan son derece memnun olduklarını dile getiren Prof. Dr. Kılıç, turizm alanının akademik bakış açısı ile değerlendirilmesinin ulusal ve uluslararası kaynaklara katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Turizmin ekonomi, işletme, sosyoloji antropoloji gbi birçok farklı alanı kapsadığını dile getiren Prof. Dr. Kılıç, turizmin farklı disiplinlerden gelen konulardan da oluştuğunu aktardı. Prof. Dr. Kılıç, turizme bilimsel anlamda nitelikli katkı sağlamasının amaçlandığı söz konusu kongrede 5 farklı oturumda 80’i aşkın sunum gerçekleştirileceğini vurguladı.

Metin Kozak

Kongre Başkanı Prof. Dr. Metin Kozak konuşmasına bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgiler vererek başladı. Prof. Dr. Kozak, söz konusu kongrenin Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) dışında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) ilk kez DAÜ’de gerçekleştirildiğini belirterek kongrenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Hüseyin Özkaramanlı

Turizm Ülkenin Ekonomik Anlamda Gelişmesinde Önemli

DAÜ Akademik İşler’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Özkaramanlı turizm sektörünün ülkenin ekonomik anlamda gelişmesinde önemli olduğunu dile getirerek turizmin sürdürülebilir bir yapıya sahip olmasının büyük önem arz ettiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Özkaramanlı, DAÜ Turizm Fakültesi’nin bilimsel üretim alanında emin adımlarla ilerlediğinin altını çizerek, DAÜ’nün ülkenin turizm sektörünün gelişmesine katkı koymaya devam edeceğini vurguladı. Prof. Dr. Özkaramanlı ülke turizminin gelişmesine katkı sağlayacak olan söz konusu kongrenin verimli geçmesi temennisinde bulundu.

İsmail Arter

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise ülke turizminin ele alınıp değerlendirilmesi için planlanan kongrenin verimli geçmesini ve ülkenin turizm alanında önünü açmasını temenni etti. Turizm sektörünün ülkenin lokomotifi olduğuna dikkat çeken Arter, turizmin kökleri derinlere dayanan çok dallı bir ağaç gibi olduğunu aktardı.

İsmet Esenyel

KKTC Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. İsmet Esenyel gerçekleştirdiği konuşmasında turizmi ülke olarak bir yerlere taşımanın kolay olmadığını dile getirerek her adımda stratejik planlama yapılması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Esenyel, anlık başarılara odaklanmadan orta ve uzun vadede elde edilebilecek başarıları düşünerek planlar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Katılımcılara seslenen Doç. Dr. Esenyel “Sizler gibi genç beyinler sürekli üretmelidir” ifadelerini kullandı.

Teberrüken Uluçay

DAÜ  Farklılığını Hissettiren Bir Üniversitedir

KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay, tüm ülkelerin en önemli sektörlerinden birinin turizm sektörü olduğunu belirterek ülkelerin ekonomilerini geliştirip güçlendirmesinde turizmin büyük rolü olduğunu vurguladı. DAÜ’nün her zaman farklılığını hissettiren bir Üniversite olduğunun altını çizen Uluçay, DAÜ iş birliğinde gerçekleştirilen ve farklı perspektiflerden ele alınacak olan  kongrenin başarılı geçeceğine inandığını da aktardı. Uluçay, turizmde gelişme ve geliri artırabilmenin sürdürülebilir bir çevre, sürdürülebilir bir kalkınma ve kültürel mirasın korunmasından geçtiğini belirterek, bir ülkede korunan kültürel mirasın turizme ciddi katkı sağladığını vurguladı.

Katılımcılara seslenen Uluçay, “Sizlerin ortaya koyacağı bilimsel çalışmalar, gelecek için büyük önem arz etmektedir. Turizm faaliyetleri ülkeleri birbirine yakınlaştıran faaliyetlerin temelini oluşturur. Turizm ne kadar gelişmişse insanlar birbirleri ile o kadar barış içinde yaşayabilir. İnsanları bir araya getirecek en önemli faaliyetlerden biri turizmdir” ifadelerini kullandı.

Metin Kozak, Mehmet Altınay, Nazmi Kozak

Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Özkaramanlı kongreye verdikleri destekten dolayı Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay’a, Müsteşar Doç. Dr. İsmet Esenyel’e, Belediye Başkanı İsmail Arter’e, Prof. Dr. Osman M. Karatepe’ye, Prof. Dr. Metin Kozak ve Prof. Dr. Nazmi Kozak’a teşekkür plaketi takdim etti. Öte yandan, Prof. Dr. Metin Kozak ve Prof. Dr. Nazmi Kozak ise Prof. Dr. Mehmet Altınay’a Turizm Eğitimine Hizmet Ödülü’nü takdim ederken Prof. Dr. Hasan Kılıç, Dr.Mehmet Kral’a KKTC Turizm Sektörüne Hizmet Ödülü’nü takdim etti.

Ayrıca, 9. Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’nde alanlarında nitelikli çalışmaların ödüllendirileceği de bildirildi.  Kongrede en iyi doktora tez ödülü, en iyi yüksek lisans tez ödülü, en iyi araştırma bildirisi gibi dallarda çalışmaların Turizm ve Otel İşletmeciliği alanındaki uzman öğretim üyelerinden oluşan jüri tarafından değerlendirilerek ödüllendirileceği de bildirildi.