DAÜ’de Bina Deprem Güvenliği ile İlgili Çalışmalara Hız Verildi

Yayınlanma Tarihi: 27 Şubat 2023, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörlüğü, 2020 yılında yapmış olduğu ön değerlendirme çalışmasının devamı kapsamında, son yaşanan depremler nedeniyle üniversite genelindeki yapıların deprem güvenliği ile ilgili çalışmaları sürdürüyor. Yapılar ile ilgili olarak DAÜ İdari ve Teknik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serhan Şensoy başkanlığında bir komite kuruldu. Söz konusu komite; DAÜ Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Eriş Uygar, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yonca Hürol, Bilgisayar ve Teknoloji Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ece Çelik, Proje İşleri Müdürü Ersin Özaygın ile İdari ve Teknik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcılığı Koordinatörü Mahmut Dağtekin’den oluşuyor. Konuya ilişkin DAÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, komite üyelerinin, bağlı bulundukları personel ile koordineli bir şekilde binalarla ilgili çalışmaları ivedilikle tamamlayacağı bildirildi.

2020 Yılında Ön Değerlendirme Çalışması Yapılmıştı

DAÜ, 2020 yılında yapılan ön değerlendirme çalışması neticesinde, acil ileri tetkik yapılacak yapıları belirlemiş, bu doğrultuda İşletme ve Ekonomi Fakültesi ana binası ve İletişim Fakültesi binasını sırası ile geçtiğimiz yıl ve bu dönem başında boşaltılmıştı. Bu birimler başka binalara aktarılmıştı. DAÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2000 yılından sonra yapılan tüm yapıların 1998 ve 2007 Türkiye Deprem Yönetmeliği’ne göre yapılmış olduğu ve DAÜ Kontrol Müdürlüğü tarafından titizlikle kontrol edildiği belirtilirken, bu binaların gerek tasarım prensipleri, gerekse de etkili kontroller nedeniyle deprem riski düşük yapılar olduğu ifade edildi. DAÜ, oluşturulan komite ile 2020 yılında yürüttüğü ön değerlendirme ile öncelik verdiği yapılar ile ilgili deprem risk çalışmasını gerçekleştirecek. DAÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Üniversitemizdeki yapılarımızın deprem güvenliği çalışmalarına, yukarıda da belirttiğimiz gibi çok önceden başladığımızı bildirir ve siz değerli öğrencilerimizin ve çalışanlarımızın güvenliğinin birinci önceliğimiz olduğunun altını tekrar çizeriz” denildi.