DAÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Öğrencileri Uygulamalı Mock-Up ve Havalimanı Eğitimlerini Başarıyla Tamamladı

Yayınlanma Tarihi: 13 Mart 2023, Pazartesi

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Ön Lisans Programı öğrencileri, İstanbul Pegasus Hava Yolları Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Acil Durum Mock-Up eğitimini ve İstanbul Havalimanı’nda (İGA) düzenlenen uygulamalı eğitimlerini başarı ile tamamladı.

Pegasus Hava Yolları Eğitim Merkezi'nde düzenlenen Mock-Up eğitiminde acil durum ekipmanlarının kullanımı, yangın söndürme, uçuş simülatörlerinde acil durum senaryo eğitimi, suda hayat kurtarma teknikleri gibi konular üzerinde duruldu.  Pegasus yetkilileri ve DAÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Uzmanı Öğretim Üyesi Aslı Akı'nın yürüttüğü eğitimde, öğrencilere acil durumları simüle edilmiş senaryolar üzerinden deneyimleme fırsatı verildi. Eğitimde, havadaki olası riskler, karaya veya denize zorunlu inişler ve bu olaylarda hangi adımların atılacağı anlatıldı. Öğrencilere ayrıca uçaklarda kapıların nasıl açılıp kapatılacağı, uçuş sırasında yangın, tazyik boşalması, zorunlu iniş, iniş takımlarının arızalanması, kırım gibi durumlara nasıl tepki verileceği de öğretildi.

Öte yandan, DAÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı öğrencileri İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirdikleri teknik ziyarette havalimanının farklı birimlerinde uygulamalı eğitimler aldı. Öğrenciler, ziyaretleri kapsamında AOCC Kontrol Merkezi'ni, İGA Hava Trafik Operasyonu'nu, İGA ATC Kulesi'ni, İGA Kargo Şehri'ni ve Türk Hava Yolları Kabin Hizmetleri Binası'nı gezme fırsatı buldular. Öğrenciler ziyaretleri sırasında havalimanındaki tüm operasyonların izlendiği merkezi gözlemleme noktasını incelediler. Hava trafik kontrolörleri ile bir araya gelerek, uçuş trafiği, meteorolojik koşullar ve diğer havacılık operasyonları hakkında detaylı bilgiler alıp hava trafik kontrol kulesindeki çalışmaları canlı olarak izlediler. Öte yandan öğrenciler kargo operasyonları, depolama sistemleri ve lojistik işlemleri hakkında bilgiler alarak kabin ekibi tarafından uygulanan standart prosedürleri ve uçuş güvenliği ile ilgili süreçleri deneyimleme fırsatı buldular. Uçuşa giden ve uçuştan gelen uçuş personeliyle sohbet etme fırsatı yakalayan öğrenciler uçuşla ilgili bilgiler aldılar.

DAÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Kılıç, konu hakkında yaptığı açıklamada, Pegasus Hava Yolları'nın modern eğitim merkezinde gerçekleştirilen uygulamalı Mock-Up eğitiminin başarıyla tamamlandığını ifade ederek öğrencilerin kabinde meydana gelebilecek her türlü acil duruma karşı farklı senaryolar üzerinden eğitimler aldıklarını vurguladı. Prof. Dr. Kılıç, kabin memuru adaylarının DAÜ Sivil Havacılık ve Kabin Hizmetleri programında, sınıf içi teorik eğitimlerin yanı sıra uygulamalı eğitimler de aldığını vurgulayarak, öğrencilerin öğrendikleri bilgilerin kalıcılığını sağladığını belirtti.

Ayrıca Prof. Dr. Kılıç, öğrencilerin İstanbul Havalimanı'nda gerçekleştirdikleri teknik ziyaretlerle, havacılık sektöründeki uygulamaları ve süreçleri yakından tanıma fırsatını bulduklarını belirtti. Prof. Dr. Kılıç, Mock-Up eğitiminin gerçekleşmesine olanak tanıyan DAÜ Rektörlüğü’ne, Pegasus Hava Yolları yetkililerine, İGA Yöneticilerine, Türk Hava Yolları Kabin Hizmetleri Müdürlüğü’ne ve Uzman Öğretim Görevlisi Aslı Akı'ya teşekkürlerini iletti. Ayrıca, teorik bilgilerle birlikte pratik beceriler kazanmış öğrencilerin sivil havacılık endüstrisinin en çok aranan, nitelikli insan kaynakları olacağına inandığını da sözlerine ekledi.